Een houten parketvloer creëert een warme en gezellige sfeer in de ruimte. Het ziet er netjes uit en geeft een meerwaarde aan de woning. Althans, als je het goed onderhoudt. 

Parket onderhouden kan je uiteraard zelf doen, maar dat vereist de nodige kennis. Door het gevoelige karakter van het hout kan je niet zomaar elk product gebruiken op je vloer. Je moet bijvoorbeeld de juiste onderhoudsolie gebruiken, en ook water kan nefast zijn voor de uitstraling van het parket. 

Als je er zeker van wil zijn dat het onderhoud van je parket vakkundig en correct gebeurt, schakel je best de hulp in van een expert. Red Mijn Parket is hiervoor de ideale partner.

Het belang van een goed onderhoud

Een periodiek onderhoud van je parketvloeren is allesbehalve een verloren moeite. Het zorgt er namelijk voor dat het hout beschermd blijft. Zo voorkom je schade of slijtage aan de vloer en dat verlengt de levensduur van je vloer aanzienlijk. Bovendien wordt de vloer bij een goed onderhoud bewerkt met een beschermlaag zoals lak of olie, wat het parket extra beschermt tegen vocht en schade.  

Ook niet onbelangrijk is de hygiëne. Bij een grondig onderhoud worden stof, microben en andere vlekken – die je met een oppervlakkige schoonmaakbeurt niet bereikt – van de vloer verwijderd.

Parket onderhouden: hoe gaan we te werk?

De experts van Red Mijn Parket gaan steeds zorgvuldig aan de slag met jouw parket. We hanteren een vaste methode, zodat we de beste resultaten kunnen garanderen en hardnekkig vuil zonder problemen verwijderen. Uiteindelijk zal uw parketvloer weer blinken als nooit tevoren. 

Om te beginnen kuisen we de vloer grondig. We verwijderen al het stof, haren en andere vuilresten van de vloer. Bij hardnekkige vlekken gebruiken we de geschikte schoonmaakproducten. Let op, want niet alle producten zijn geschikt voor parketvloeren. Onze vakmensen weten uiteraard welke middelen ze kunnen gebruiken. 

Vervolgens gaan we op zoek naar eventuele schade of oneffenheden in de parketvloer. Zijn er ernstige beschadigingen, zoals diepe krassen of deuken op te merken, dan worden deze behandeld. Dat doen we door de vloer te schuren of de schade plaatselijk te herstellen. 

Wanneer het parket proper is en de eventuele krasjes of andere beschadigingen werden hersteld, is het tijd voor de afwerklaag. Afhankelijk van de oorspronkelijke laag werken we het parket opnieuw af met olie, lak of vernis. Op die manier is de vloer opnieuw beschermd.

Ga voor een parket onderhoud van Red Mijn Parket

Wil je de levensduur, uitstraling en waarde van jouw parketvloer optimaal behouden? Doe dan een beroep op Red Mijn Parket. Onze experts hebben oog voor detail, en dat merk je ook in de manier waarop ze jouw parket onderhouden. Beschadigingen en oneffenheden worden met de grootste zorg behandeld. Bovendien zorgt onze expertise en ervaring ervoor dat we exact weten welke producten en methodes geschikt zijn voor jouw parketvloer. 

Heb je nog vragen over onze onderhoudsdiensten of ben je benieuwd hoeveel een (periodiek) onderhoud je gaat kosten? Contacteer ons telefonisch op +329 396 32 51. Ook via mail beantwoorden wij jouw vragen: parket@huis-raad.be.

Onze andere diensten voor jouw parketvloer

Parket schuren

Het opschuren van uw parketvloer is de eerste stap in het restauratieproces. Deze is vaak ook het meest arbeidsintensief. Dit kan u ook helpen wanneer er kleine krasjes, hardnekkige vlekken of vegen op de parketvloer zitten.

Voor deze stap maken wij gebruik van een woodboy. Dit is een boenmachine voorzien van schuurschijven. Met deze machine worden kleine krassen, vegen en strepen weggeschuurd alsook de eventueel aanwezige vernislaag op het vloeroppervlak.
De kanten, hoeken en grote krassen worden geschuurd met een kleinere hand schuurmachine of een bandschuurmachine, afhankelijk van de situatie en de diepte van de te verwijderen krassen. Zo hebt u steeds een haarfijne renovatie van uw houten vloeren.

Er wordt steeds gestart met een grove korrel (60 of zelfs 40) om het grove werk te doen. Daarna wordt de korrel steeds verfijnd naar 80, 100 en 120 om een zo glad mogelijk schuur resultaat te bekomen.

Lees hier meer over het schuren van uw parketvloer

Parket reinigen

Nadat uw parketvloer is opgeschuurd kan het zijn dat deze moet gereinigd worden. Dit is absoluut het geval bij een geoliede parketvloer.

De eerste stap in dit proces bestaat uit het aanbrengen van de intensiefreiniger op de blote parketvloer met een mop. Daarna moet deze een aantal uur drogen. Deze stap doen wij dan ook meestal op het einde van de werkdag, na het opschuren.

Eens droog en ingewerkt, staan de vezels van de parketvloer open en is al het vuil en olie naar de oppervlakte gekomen. Met een vochtige doek wordt al deze smurrie weggehaald en wordt de vloer nog eens gereinigd.

Meer over parket reiniging

Parket oliën

Nadat we de parketvloer schuren en reinigen, is het tijd om hem te behandelen.

Parketolie komt in diverse kleuren, kwaliteiten en merken. Wij maken meestal gebruik van Woca masterolie of Osmo hardwax-olie. Beide merken hebben hun voor- en nadelen. Woca heeft als grootste nadeel dat u enkel met Woca producten mag verder werken.
Het oliën van de parketvloer gebeurt met een boenmachine of met de hand, afhankelijk van de te behandelen oppervlakte. Eens de vloer volledig geolied is wordt de overtollige olie weggenomen met een wafeldoek.

Eens de olie 24 uur heeft kunnen inwerken kan de behandeling eventueel worden herhaald tot het gewenste resultaat er is.

Meer over parket oliën

Parket vernissen

Vernissen van uw parketvloer beschermt uw vloer maximaal tegen vlekken. Uw vloer wordt immers gesealed.

Deze behandeling gebeurt met een lakrol voor de grote oppervlaktes en een kwast voor de randen en hoekjes. Hiervoor gebruiken we een twee componenten lak van het merk Trae Lyx. Deze levert in onze ervaring het beste resultaat.

Vernissen gebeurt met een matte of glanzende lak en kan kleurloos of met kleur, afhankelijk van uw voorkeur.
Nadat we de vloer lakken kunt u gedurende 24 uur niet worden belopen.
 

Meer over het vernissen van parketvloeren

Parket herstellen

Wanneer je oneffenheden of beschadigingen opmerkt in je parketvloer, is het belangrijk om deze meteen te laten herstellen. 

Na een grondige inspectie van de vloer bepalen we welke methode en producten nodig zijn voor het herstellen van de schade. 

We maken de vloer vrij, verwijderen het stof en schuren hem eventueel eerst op. Vervolgens kunnen we de schade herstellen.

Tot slot werken we de vloer opnieuw af met olie, lak of vernis.

Ontdek meer over onze parketherstellingen