Een parketvloer geeft een stralende en authentieke uitstraling aan je woning. Het nadeel is wel dat deze houten vloer een specifieke behandeling nodig heeft, wil je het natuurlijke en duurzame karakter ervan behouden. Lakken of oliën biedt al een groot deel van de oplossing, maar dat is lang niet voldoende. Regelmatig je houten parketvloer schoonmaken is een must. Hou hierbij één ding in het achterhoofd: gebruik de juiste producten. Niet elk schoonmaakmiddel is namelijk geschikt voor parket. Met de juiste middelen vermijd je schade aan de vloer en laat je hem weer stralen als nooit tevoren.

Hoe maak ik mijn parket schoon?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw parketvloer kan schoonmaken. Een belangrijke leidraad hierbij is de manier waarop je houten vloer is afgewerkt en behandeld. De ene afwerking kan namelijk al beter tegen bepaalde producten dan anderen.

DROOG SCHOONMAKEN

De beste manier om eender welk type parket te reinigen, is door een droge schoonmaak te houden. Hiermee bedoelen we stofzuigen en dweilen met een droge doek. Zonder water schoonmaken houdt het hout het langst schoon, zonder krassen of kleurverlies.

Door wekelijks of tweewekelijks met een stofzuiger over de houten vloer te gaan, vermijd je dat stof en vuil in het hout gaan trekken. Je gebruikt hiervoor best een lichte stofzuiger met parketborstel. Op die manier vermijd je onnodige krassen op de vloeren. Ook een te zware stofzuiger kan schade toebrengen aan het parket.

Voor een snelle poetsbeurt – wanneer je bijvoorbeeld wat kruimels of zand ziet liggen op de vloer – kan een zachte bezem hulp bieden. Let ook hierbij op dat je geen harde bezem gebruikt om krassen en schade aan de vloer te voorkomen.

Naast stofzuigen kan ook droog dweilen de oplossing bieden om je parketvloer stralend te houden. Gebruik hiervoor een microvezeldoek, die neemt gemakkelijk al het stof en vuil op.

NAT SCHOONMAKEN

Ondanks een droge schoonmaakbeurt het duurzaamste is voor je houten parketvloeren, kan dweilen met een vochtige doek er toch voor zorgen dat je parketvloer blijft stralen. Belangrijk is wel dat je dit zorgvuldig doet en rekening houdt met het gevoelige karakter van het hout. Je zorgt er hierbij best voor dat de dweil niet te nat is. Hout reageert namelijk sterk op nattigheid waardoor het kan gaan uitzetten. Gewoon een vochtige doek volstaat dus. Je hoeft parketvloeren ook niet te vaak te dweilen met nat. Dat kan ervoor zorgen dat het hout beschadigd raakt. Vergeet na het dweilen je parket niet droog te maken. Hiervoor gebruik je een droge doek die het overgebleven vocht gemakkelijk kan opnemen. 

Heb je een geboend parket? Dan dweil je best niet. Watervlekken trekken namelijk nog sneller in het hout wanneer het is afgewerkt met boenwas. Hier volstaat het om de vloer af en toe te polieren met een wollen doek.

Welke producten gebruik ik voor de schoonmaak van mijn parket?

Wanneer je jouw behandelde parketvloer gaat dweilen, kan je eventueel bepaalde producten aan het water toevoegen. Gebruik zeker nooit agressieve chemicaliën of schurende schoonmaakmiddelen. Deze producten beschadigen de afwerking van je parketvloer. Denk hierbij aan ammoniak, allesreiniger, azijn of bleekmiddel.

Wat kan je dan wel gebruiken? Een scheutje groene zeep toevoegen aan het lauwwarm water kan wonderen verrichten. Er bestaan ook andere milde reinigingsmiddelen, speciaal ontworpen voor houten vloeren.

Is je parketvloer geolied? Dan zorgt een voedende zeep voor een beschermende laag op je parket. Gebruik zeker geen puur ontvettende zeep, want die trekt alle olie – en dus de afwerking van je vloer – weg uit het hout.

Heb je een gelakte parketvloer? Dan kan je zonder problemen over de vloer dweilen. Je dweilt hiermee namelijk niet het hout, maar het laagje lak dat erover zit. Het is wel aangeraden om een keer per jaar een speciale polish aan te brengen. Hiermee blijft de lak goed intact en blijft het parket beter beschermd.

Vraag raad aan een expert

Wil je jouw houten parketvloer zo lang mogelijk als nieuw houden, en twijfel je over de manier van onderhoud en reiniging? Twijfel dan niet om advies in te winnen bij een professional. Zo zijn de experts van Red Mijn Parket thuis in de wereld van parketreiniging en onderhoud. Zij helpen je dan ook met plezier verder met al jouw vragen. 

Een jaarlijks onderhoud van je parketvloeren is bovendien geen overbodige luxe. Toch is het niet evident om zo’n onderhoudsbeurt zelf uit te voeren. Afhankelijk van de afwerking van de houten vloer gebruik je best de juiste middelen en technieken. Ook hier kunnen de vakmensen van Red Mijn Parket je de nodige hulp toeschieten.

Contacteer Red Mijn Parket

Heeft jouw houten parketvloer een onderhoudsbeurt nodig, of wil je hem zelf op de beste manier schoonmaken? Win dan professioneel advies in bij Red Mijn Parket. Onze experts staan voor je klaar met alle informatie die jij nodig hebt om je vloeren stralend te houden.

Contacteer ons telefonisch op het nummer +329 396 32 50. Ook via mail beantwoorden wij zo snel mogelijk jouw vragen: parket@huis-raad.be.