Een parketvloer kan een prachtige toevoeging zijn aan elk huis, maar na verloop van tijd kan het nodig zijn om de vloer op te frissen of te onderhouden. De eerste stap van deze restauratie is het schuren van uw parket. Dit proces verwijdert de oude bovenste laag van de vloer en laat de originele houten vloer eronder weer stralen.

Het schuren van een parketvloer is een tijdrovende klus en erg arbeidsintensief. Maar het resultaat is wel echt de moeite waard.

Voordat u begint met het schuren van uw parketvloer, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Dit betekent het verwijderen van meubels en decoraties uit de ruimte en het afdekken van kwetsbare oppervlakken. Het is ook aan te raden om het stof en vuil grondig te verwijderen voordat u begint, zodat het schuren efficiënter verloopt.

Parket schuren en behandelen

Een houten vloer of parket is niet alleen een erg populaire maar ook en duurzame keuze. Als u uw vloer steeds goed verzorgt en onderhoud zal deze altijd blijven stralen. Naast het schuren is ook het behandelen van uw vloer erg belangrijk.

U kan een parketvloer behandelen met boenwas, olie of vernis voor een stralend resultaat en een betere bescherming tegen schade. Bij elke methode is het van cruciaal belang dat de vloer wordt geschuurd op een professionele en vakkundige manier.

Wanneer het schuren goed is uitgevoerd en de voorbehandeling klaar is kan een van deze methodes worden toegepast. Dit laat u het best doen door een betrouwbare vakman voor een goed resultaat.

De prijzen van parket schuren

De prijs voor het schuren van parket kan heel erg schommelen en verschillen afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Eerst en vooral is het goed om te weten dat het schuren van een vloer een behoorlijk tijdrovende klus is. Veel zal dus afhangen van de oppervlakte.

Daarnaast zijn ook beschadigingen en herstellingen iets waar u rekening mee moet houden. Wanneer we diepe beschadigingen helemaal wegschuren zal dat ook meer tijd in beslag nemen.

Tot slot zal ook de vervolg behandeling een invloed hebben op de prijs van de renovatie. Wanneer wij een parketvloer schuren moet deze daarna ook behandeld worden met de gewenste toplaag. Hier kunt u kiezen tussen vernis, olie of een andere afwerking naar keuze.

Parket schuren: zo gaan we te werk

Om houten vloeren of parketvloeren te schuren gaan we steeds nauwkeurig te werk volgens een vaste volgorde. Door onze ervaren vakmannen kunt u steeds genieten van de beste resultaten op een efficiënte manier. Voor u het weet is uw hele vloer terug zoals nieuw.

Wanneer we een parketvloer schuren gaan we als volgt te werk:

  • In eerste instantie maken wij gebruik van een woodboy. Dit is een boenmachine voorzien van schuurschijven. Met deze machine worden kleine krassen, vegen en strepen weg geschuurd alsook de eventueel aanwezige vernislaag.
  • De tweede stap is om de kanten, hoeken en grote krassen weg te schuren met een kleinere hand schuurmachine of een bandschuurmachine. Veel is afhankelijk van de situatie en de diepte van de beschadigingen.
  • Wanneer we schuren wordt er steeds gestart met een grove korrel (60 of zelfs 40 in extreme gevallen) en een goed afgestelde schuurmachine om het grove werk te doen. Daarna wordt de korrel steeds verfijnd naar 80, 100 en 120 om tot een glad schuur resultaat te komen.

Welke andere diensten kunt u verwachten?

Naast parket schuren kunt u ook bij Red Mijn Parket terecht voor alle andere diensten wanneer u uw vloer laat renoveren. Hieronder krijgt u een overzicht van welke diensten u kan combineren wanneer u kiest voor een van onze experts.

Parket reinigen

Nadat uw parketvloer is opgeschuurd kan het zijn dat deze moet gereinigd worden. Dit is absoluut het geval bij een geoliede parketvloer.

De eerste stap in dit proces bestaat uit het aanbrengen van de intensiefreiniger op de blote parketvloer met een mop. Daarna moet deze een aantal uur drogen. Deze stap doen wij dan ook meestal op het einde van de werkdag, na het opschuren.

Eens droog en ingewerkt, staan de vezels van de parketvloer open en is al het vuil en olie naar de oppervlakte gekomen. Met een vochtige doek wordt al deze smurrie weggehaald en wordt de vloer nog eens gereinigd.

Meer over parket reiniging

Parket oliën

Nadat we de parketvloer schuren en reinigen, is het tijd om hem te behandelen.

Parketolie komt in diverse kleuren, kwaliteiten en merken. Wij maken meestal gebruik van Woca masterolie of Osmo hardwax-olie. Beide merken hebben hun voor- en nadelen. Woca heeft als grootste nadeel dat u enkel met Woca producten mag verder werken.

Het oliën van de parketvloer gebeurt met een boenmachine of met de hand, afhankelijk van de te behandelen oppervlakte. Eens de vloer volledig geolied is wordt de overtollige olie weggenomen met een wafeldoek.

Eens de olie 24 uur heeft kunnen inwerken kan de behandeling eventueel worden herhaald tot het gewenste resultaat er is.

Meer over parket oliën

Parket vernissen

Vernissen van uw parketvloer beschermt uw vloer maximaal tegen vlekken. Uw vloer wordt immers gesealed.

Deze behandeling gebeurt met een lakrol voor de grote oppervlaktes en een kwast voor de randen en hoekjes. Hiervoor gebruiken we een twee componenten lak van het merk Trae Lyx. Deze levert in onze ervaring het beste resultaat.

Vernissen gebeurt met een matte of glanzende lak en kan kleurloos of met kleur, afhankelijk van uw voorkeur.

Nadat we de vloer lakken kunt u gedurende 24 uur niet worden belopen.

Meer over het vernissen van parketvloeren

Veelgestelde vragen over uw parketvloer schuren

Het reinigen van parket heeft geen vaste kost. Afhankelijk van het type vloer, de oppervlakte en eventuele reparaties en herstellingen zal de prijs gaan schommelen. Een reiniging gebeurt ook vaak in combinatie met het schuren van uw vloer. Als u graag een gedetailleerd overzicht wil van wat nodig is in uw situatie, laat ons dan zeker iets weten en wij helpen u met veel plezier verder.

Wanneer je je vloer wil lakken is het steeds belangrijk dat deze goed schoongemaakt en stofvrij is. Je bent dus het beste dat je je vloer eerst een reiniging geeft voor je deze gaat lakken. Hierdoor zal de lak beter houden en heb je een mooier resultaat dat langer zal meegaan.

De levensduur van een houten vloer hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 60 jaar, afhankelijk van heel wat verschillende zaken. Zo is het soort parket uiteraard een van de meest bepalende factoren. Het type vloer dat het langs zal meegaan is een massief parket. Hiervan is de levensduur een pak langer dan wanneer er gekozen wordt voor lamelparket of fineer parket. Naast het type parket dat u kiest is ook het onderhoud van uw vloer een belangrijke component voor de levensduur. Een goed onderhouden vloer zal veel langer meegaan.