Een houten parketvloer zorgt voor een gezellige en warme sfeer in je woning. Het straalt luxe en elegantie uit, en het is bovendien een kwalitatief en duurzaam materiaal. Toch kan je niet voorkomen dat er na verloop van tijd enige slijtage opduikt. Denk bijvoorbeeld aan verkleuring door de zon, krassen of deuken, of de afwerkingslaag die zijn beste tijd ondertussen heeft gehad. 

In bovenstaande gevallen is een parketrenovatie aangeraden. Hierbij wordt de houten vloer geschuurd en tot in de puntjes hersteld.

ervolgens wordt een nieuwe afwerkingslaag aangebracht zodat je weer jarenlang kan genieten van een mooi afgewerkte vloer.

Het belang van een goede renovatie

Een parketvloer straalt heel wat charme en authenticiteit uit. Althans, als je er de nodige zorg voor draagt. Vertoont je vloer tekenen van verkleuring of slijtage, dan is het essentieel om er snel bij te zijn. Zo behoud je niet alleen de gezellige warmte en sfeer in huis, maar blijft de vloer ook duurzaam en gaat hij langer mee. 

Zeker bij beschadiging of veroudering van je parket is een renovatie van belang, maar ook een periodieke renovatie raden we aan. Wil je de stijl van je woning veranderen en past hierdoor de vloer niet meer in het interieur? Ook dan kan een parketrenovatie heel wat doen. Het type van afwerking bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling.

Parket renoveren: hoe gaan we te werk?

De experts van Red Mijn Parket kennen de waarde van parket, en gaan dan ook steeds met de grootste nauwkeurigheid aan de slag. Voordat we jouw vloer onder handen nemen, bespreken we samen jouw wensen en bestuderen we de huidige staat van de houten parketvloer. We hanteren een vast stramien in onze werkwijze, om zo een optimaal resultaat te kunnen garanderen. 

Allereerst kijken we naar de staat van de vloer en inspecteren we de mate van slijtage en schade, de eventuele verkleuring, krasjes in kleine hoekjes of kantjes... Op basis hiervan bepalen we welke renovatiewerken nodig zijn. 

Vervolgens maken we de vloer volledig vrij. Meubels en andere accessoires worden weggehaald, zodat we een leeg parket hebben om te werken. 

Wanneer de parketvloer vrijgemaakt is, gaan we over tot schuren. De oude afwerking wordt hierbij verwijderd. Ook gaan we krassen of putjes egaliseren. De professionals van Red Mijn Parket gebruiken gespecialiseerde schuurmachines om de vloer opnieuw zo glad en egaal mogelijk te maken. 

Bij het schuren komt onvermijdelijk stof en vuil vrij. Dat gaan we uiteraard eerst van de vloer verwijderen voordat we verder gaan met de renovatie. Zo vermijden we dat dit stof zich opnieuw in het hout vestigt. 

Wanneer het parket erger is aangetast dan gewoon wat krasjes – zoals losliggende of krakende planken – worden de planken vervangen of opnieuw vastgezet. 

Na de renovatie, wanneer de vloer dus terug volledig hersteld is en geen beschadigingen of mankementen meer vertoont, brengen we een nieuwe afwerkingslaag aan. Je kan kiezen tussen lak, okie of was, afhankelijk van je voorkeur en interieur. Deze afwerkingslaag zorgt voor de duurzaamheid van de houten vloer.

Kies voor Red Mijn parket voor jouw parketrenovatie

Vertoont jouw parketvloer tekenen van slijtage, veroudering of verkleuring en wil je de vloer graag weer als nieuw krijgen? Dan is het verstandig om raad te vragen aan een professional. De experts van Red Mijn Parket bestuderen jouw parket tot in de details, en weten zo ook als geen ander welke renovatiewerken nodig zijn om je vloer te herstellen. 

Een renovatie vereist vakkundige kennis en gespecialiseerd materiaal, waar onze vakmensen over beschikken. Met hun jarenlange ervaring en oog voor detail kan je bovendien rekenen op een optimale afwerking en herstelling van je vloeren. 
Zit je met vragen of wil je graag weten wat een parketrenovatie je zal kosten? Je kan telefonisch bij ons terecht op +3293963251. Ook via mail beantwoorden we je zo snel mogelijk: parket@huis-raad.be.

Onze andere diensten voor jouw parketvloer

Parket schuren

Het opschuren van uw parketvloer is de eerste stap in het restauratieproces. Deze is vaak ook het meest arbeidsintensief. Dit kan u ook helpen wanneer er kleine krasjes, hardnekkige vlekken of vegen op de parketvloer zitten.
Voor deze stap maken wij gebruik van een woodboy. Dit is een boenmachine voorzien van schuurschijven. Met deze machine worden kleine krassen, vegen en strepen weggeschuurd alsook de eventueel aanwezige vernislaag op het vloeroppervlak.
De kanten, hoeken en grote krassen worden geschuurd met een kleinere hand schuurmachine of een bandschuurmachine, afhankelijk van de situatie en de diepte van de te verwijderen krassen. Zo hebt u steeds een haarfijne renovatie van uw houten vloeren.
Er wordt steeds gestart met een grove korrel (60 of zelfs 40) om het grove werk te doen. Daarna wordt de korrel steeds verfijnd naar 80, 100 en 120 om een zo glad mogelijk schuur resultaat te bekomen.

Lees hier meer over het schuren van uw parketvloer

Parket reinigen

Nadat uw parketvloer is opgeschuurd kan het zijn dat deze moet gereinigd worden. Dit is absoluut het geval bij een geoliede parketvloer.

De eerste stap in dit proces bestaat uit het aanbrengen van de intensiefreiniger op de blote parketvloer met een mop. Daarna moet deze een aantal uur drogen. Deze stap doen wij dan ook meestal op het einde van de werkdag, na het opschuren.
Eens droog en ingewerkt, staan de vezels van de parketvloer open en is al het vuil en olie naar de oppervlakte gekomen. Met een vochtige doek wordt al deze smurrie weggehaald en wordt de vloer nog eens gereinigd.

Meer over parket reiniging

Parket oliën

Nadat we de parketvloer schuren en reinigen, is het tijd om hem te behandelen.

Parketolie komt in diverse kleuren, kwaliteiten en merken. Wij maken meestal gebruik van Woca masterolie of Osmo hardwax-olie. Beide merken hebben hun voor- en nadelen. Woca heeft als grootste nadeel dat u enkel met Woca producten mag verder werken.
Het oliën van de parketvloer gebeurt met een boenmachine of met de hand, afhankelijk van de te behandelen oppervlakte. Eens de vloer volledig geolied is wordt de overtollige olie weggenomen met een wafeldoek.

Eens de olie 24 uur heeft kunnen inwerken kan de behandeling eventueel worden herhaald tot het gewenste resultaat er is.

Meer over parket oliën

Parket vernissen

Vernissen van uw parketvloer beschermt uw vloer maximaal tegen vlekken. Uw vloer wordt immers gesealed.

Deze behandeling gebeurt met een lakrol voor de grote oppervlaktes en een kwast voor de randen en hoekjes. Hiervoor gebruiken we een twee componenten lak van het merk Trae Lyx. Deze levert in onze ervaring het beste resultaat.

Vernissen gebeurt met een matte of glanzende lak en kan kleurloos of met kleur, afhankelijk van uw voorkeur.
Nadat we de vloer lakken kunt u gedurende 24 uur niet worden belopen.

Meer over het vernissen van parketvloeren

Parket herstellen

Wanneer je oneffenheden of beschadigingen opmerkt in je parketvloer, is het belangrijk om deze meteen te laten herstellen. 

Na een grondige inspectie van de vloer bepalen we welke methode en producten nodig zijn voor het herstellen van de schade. 

We maken de vloer vrij, verwijderen het stof en schuren hem eventueel eerst op. Vervolgens kunnen we de schade herstellen. 
Tot slot werken we de vloer opnieuw af met olie, lak of vernis.

Ontdek meer over onze parketherstellingen

Parket onderhouden

Een periodiek onderhoud van je parketvloeren is allesbehalve een verloren moeite. Het zorgt er namelijk voor dat het hout beschermd blijft. Zo voorkom je schade of slijtage aan de vloer en dat verlengt de levensduur van je vloer aanzienlijk. Bovendien wordt de vloer bij een goed onderhoud bewerkt met een beschermlaag zoals lak of olie, wat het parket extra beschermt tegen vocht en schade.  

Ook niet onbelangrijk is de hygiëne. Bij een grondig onderhoud worden stof, microben en andere vlekken – die je met een oppervlakkige schoonmaakbeurt niet bereikt – van de vloer verwijderd.

Lees meer over ons parketonderhoud