Koos u voor een parketvloer in uw woonkamer, keuken, slaapkamer of andere ruimte? Wat een goede keuze! Zo’n stralende vloer in je woning creëert meteen een warme en gezellige sfeer. Alleszins, als je hem goed behandelt en onderhoudt natuurlijk. Met onze vijf praktische tips voor het onderhouden van je parket blijft jouw droomvloer er jarenlang goed uitzien en geniet je van een duurzaam comfort in je woning.

Tip 1: gebruik de geschikte materialen

Het spreekt voor zich dat je een stralende parketvloer niet met een schuurborstel moet schrobben. Gebruik daarentegen een zachte borstel of stofzuiger die geschikt is voor krasgevoelige ondergronden. Er bestaan zelfs speciale parketborstels voor de stofzuiger, die krassen op gladde vloeren vermijden.

Tip 2: Beperk water

De beste manier om je parket te kuisen, is met een droge microvezeldoek of een stofzuiger. Hierbij komt geen water aan te pas en toch wordt al het stof en vuil gemakkelijk opgenomen. Natuurlijk mag je af en toe je vloer ook met een vochtige doek poetsen, zodat ook hardnekkiger vuil verdwijnt. Let er hierbij wel op dat je de doek of dweil niet té nat maakt. Nattigheid wordt namelijk snel geabsorbeerd in parket, waardoor het kan kromtrekken. Wring daarom eerst je dweil goed uit. Vergeet vervolgens niet om ook nog met een droge doek over de vloer te gaan.

Tip 3: gebruik niet zomaar elk schoonmaakmiddel

Wanneer je de vloeren met nat poetst, ben je al snel geneigd om een schoonmaakmiddel door het water te mengen. Let hier goed mee op wanneer je een parketvloer gaat reinigen. De producten die je voor bijvoorbeeld je tegels gebruikt, zijn nefast voor hout. Best gebruik je een pH-neutrale zeep.

Tip 4: let op het klimaat in huis

Hout leeft mee met temperatuurschommelingen, ook binnenshuis. Hou daarom de luchtvochtigheid in huis in de gaten. Is deze te laag, dan bestaat de kans dat je parket gaat krimpen. Is het vochtgehalte te hoog, dan gebeurt het omgekeerde en gaat het parket uitzetten. Over het algemeen stellen we dat een luchtvochtigheid rond de 50 procent ideaal is voor een parketvloer.

Tip 5: kuis vlekken meteen op

Wanneer je morst, kuis je de vlek op. Dat klinkt logisch, maar bij een parketvloer is dat dubbel zo belangrijk. Hout absorbeert namelijk snel, en de kans dat de vlek in de vloer trekt, is dus groot. Gebruik hiervoor een microvezeldoek of eventueel een licht vochtig doekje.

Red Mijn Parket voor jouw onderhoud

Heeft jouw parket een stevige reiniging nodig, of is hij toe aan een renovatie? Onze experts van Red Mijn Parket weten exact hoe ze jouw houten vloeren moeten aanpakken. We bieden een ruim aanbod aan diensten voor het onderhoud, restauratie of herstelling van jouw parketvloer. Voor de kleinste opfrissing, maar ook voor een complete renovatie kan je bij ons terecht. Ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact op via +329 396 32 51 of vraag vrijblijvend een offerte aan.