Huisdieren en kinderen brengen leven in huis. We genieten allemaal van hun aanwezigheid. Behalve je houten parketvloeren misschien. Ongewenste vlekken, water, haren, speelgoed overal... het kan je misschien afschrikken om een mooie houten vloer te leggen in je woning. Met de juiste voorzorgen, bescherming en onderhoud hebben ook je vloeren niet te lijden onder de aanwezigheid van kinderen, honden, katten of ander huiselijk gezelschap.

Periodiek onderhoud

Huisdieren of niet, een houten parketvloer heeft regelmatig een onderhoud nodig. Dat kan je doen met behulp van verschillende producten en methodes. De drie meest voorkomende manieren om je houten parketvloeren te behandelen, is met wax, olie of lak. Hieronder bespreken we graag de verschillende opties. 

Weet je zelf niet goed welke behandeling het meest geschikt is voor jouw vloer? Dan helpen de experts van Red Mijn Parket je hier graag bij. Zo zijn jouw parketvloeren optimaal beschermd tegen de pootjes en nagels van je trouwe viervoeters, en tegen het nonchalante spelen van je kleine spruit.

Parket juist behandelen

Parketvloeren kunnen onderhouden worden met olie, vernis of lak. Welk product je best kiest, hangt af van de situatie en je voorkeuren.

OLIE
Door het behandelen van je parketvloeren met een laagje olie, geniet je van de ideale bescherming tegen de pootjes en scherpe nagels van je huisdieren, zoals honden, katten en andere huisdieren. Olie biedt relatief gemakkelijk onderhoud bij krassen of andere kleine schades. Het is echter essentieel om olie niet te verwarren met vernis.

VERNIS
Een parketvloer behandeld met vernis is namelijk optimaal beschermd tegen zuren zoals braaksel of urine, wat vooral belangrijk kan zijn voor huisdierbezitters. Houd er echter rekening mee dat bij een geverniste houten parketvloer nog steeds krassen kunnen verschijnen wanneer je huisdieren met hun scherpe nageltjes over de vloer paraderen. Vernis fungeert als een beschermende laag om het parkethout te vrijwaren van vet en vocht. Het voorkomt dat hardnekkige vlekken van water, voedsel of uitwerpselen in het hout doordringen, omdat de vernis deze vochtige vlekken absorbeert.

Als je specifiek kijkt naar je huisdierkeuze, is vernis een uitstekende keuze voor katten, omdat het een optimale bescherming biedt tegen zuren zoals braaksel en urine. Aan de andere kant, voor grote honden geeft olie een goede bescherming tegen de impact van hun poten en scherpe nagels.

LAK
Nog een manier om je vloer te beschermen, is door het hout te lakken. Lak neemt in eerste instantie minder vuil op. Zeer gunstig als je weet dat kinderen en huisdieren graag in het zand ploeteren. Daarnaast is lak het meest waterafstotend, waardoor vlekken niet meteen in het hout trekken. Natuurlijk moet je ze wel opkuisen om te voorkomen dat het hout beschadigd raakt door het vocht.

Kuis vlekken en vuil meteen op

Kleine kinderen betekent af en toe een ongelukje. Maar ook bij huisdieren kan dat gebeuren. Belangrijk bij een houten parketvloer is om deze vlekken zo snel mogelijk op te kuisen. Zo krijgen ze geen tijd om in de vloer te trekken, en kan het kwaad vermeden worden. Een handige tip die we hier ook kunnen meegeven: plaats de drink- en eetbakjes van je huisdieren niet direct op het parket. Gebruik een plateau waar je de bakjes opzet, om direct contact tussen vloer en water te vermijden.

Houd de pootjes en voetjes proper

Het klinkt logisch, maar een viervoeter en kleuter/peuter nemen ongetwijfeld heel wat zand en vuil mee naar binnen. Een gemakkelijke, maar belangrijke manier om je parketvloeren te beschermen tegen deze vervelende vuiligheid, is door elke keer de pootjes van je viervoeter proper te maken. Zeker wanneer het modderig en nat is buiten, is het niet gunstig als deze vuile pootjes over jouw parketvloer trippelen.

Contacteer Red Mijn Parket voor advies

Red Mijn Parket is de specialist als het aankomt op houten parketvloeren. Wij zijn expert in het renoveren, onderhouden en reinigen van parket. Onze kennis en ervaring zorgt ervoor dat we op een efficiënte manier jouw vloer een tweede leven kunnen geven.

Is jouw parketvloer aan een onderhoud of herstelling toe, of overweeg je om een nieuwe parketvloer te leggen in je woning? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Heb je andere vragen over je vloeren? Je kan ons telefonisch bereiken op het nummer +329 396 32 51. Ook via mail beantwoorden we je met plezier: parket@elfas.be.