Een parketvloer creëert een heerlijk warme, gemoedelijke sfeer in je woning. Het is een duurzame keuze, want een houten vloer is gemaakt om lang mee te gaan. Maar onder het gezegde ‘voor wat, hoort wat’, is het belangrijk om je parket goed te onderhouden. Geregeld je parket schuren is daarbij geen verloren zaak. Maar wanneer is het nu tijd om nog eens een schuurbeurt uit te voeren?

Wat doet schuren precies?

Bij een schuurbeurt van een parketvloer wordt de oude bovenste laag van de vloer verwijderd, waardoor de originele houten vloer eronder weer zichtbaar wordt. Bovendien neemt het de oneffenheden, zoals krassen of putjes, weg. Zo krijg je opnieuw een egale ondergrond.

Wanneer moet ik mijn vloer schuren?

De vuistregel zegt: een houten vloer zou tussen om de 10 jaar eens geschuurd moeten worden. Dit is natuurlijk maar een richtlijn, want in de praktijk kijk je best naar de toestand van je parketvloer. Veel mensen kiezen ervoor om hun vloer pas na 15 jaar een schuurbeurt te geven, bij anderen gebeurt dit al na 5 jaar.

Ligt de vloer in een druk bewoonde en bewandelde ruimte? Dan zullen de afwerklagen sneller slijten, waardoor de vloer minder beschermd is tegen vocht, vlekken of vuiligheid.

Wanneer je vloer er oud en dof uit begint te zien, weet je dat het tijd is voor een opknapbeurt. Ook wanneer je krassen of putjes opmerkt, kan je deze wegwerken door de vloer te schuren.

Kan ik mijn parketvloer zelf schuren?

Dat kan zeker, maar we moeten hier wel benadrukken dat schuren een zeer tijdrovende en vooral delicate klus is. Voor je van start gaat aan de effectieve schuurbeurt, is het belangrijk om alle meubels weg te halen. Controleer vervolgens de ondergrond op uitstekende voorwerpen zoals schroeven. Vervolgens kan je aan de slag met het eigenlijke schuren. Breng na het schuren een nieuwe laag lak aan, zodat het parket opnieuw optimaal beschermd is. Zit je met vragen over de juiste werkwijze? Dan staat Red Mijn Parket je hier graag in bij.

Doe beroep op Red Mijn Parket

Wil je jouw parket met de grootste zorg en expertise laten behandelen? Dan vraag je best de hulp van een gespecialiseerd team. De vakmannen van Red Mijn Parket gaan steeds zorgvuldig te werk om jouw houten vloer een nieuw leven te geven. Vraag vrijblijvend een offerte aan via onze website. Zit je nog met vragen? Contacteer ons dan telefonisch via +329 396 32 51 of mail naar parket@elfas.be.