Een warme zon die binnen schijnt in je woning, het is een heerlijk gevoel. Zeker wanneer de zonnestralen op je houten vloer schijnen en een gezellige sfeer creëren. Waar je misschien niet bij stilstaat, is dat deze stralen je parketvloer doen verkleuren, waardoor hij er na verloop van tijd niet meer zo authentiek en proper uitziet. Gelukkig zijn er manieren om dit tegen te gaan of om parket te herstellen wanneer het al te laat is.

Hoe kan ik verkleuring door de zon voorkomen?

Er zijn een aantal relatief gemakkelijke manieren om de verkleuring van je parketvloer door zonnestralen te minimaliseren. De eenvoudigste is door een goede zonwering te installeren, zoals gordijnen, luiken of lamellen. Nog een gemakkelijke manier is om tapijten te plaatsen over de vloer. Natuurlijk wil je niet de hele vloer vol leggen, want dan verliest het hout zijn charme. Wel kan je ervoor kiezen om de vloer met een mat te beschermen op plaatsen waar de zon het felste schijnt. 

Een andere manier om je parket te beschermen, is door het regelmatig te verzorgen en onderhouden. Dat doe je door gewoon al regelmatig te stofzuigen of te vegen, zodat het vuil en stof verdwijnt. Dat vuil kan namelijk bijdragen tot verkleuring bij felle zon. 

Nog een optie is om een uv-beschermende coating aan te brengen op het hout. Deze extra beschermingslaag bevat chemicaliën die helpen om schadelijke stralen af te weren. Je kan hierbij kiezen uit parket lak, parket vernissen of parket oliën.

Verkleurd parket herstellen

Is het hek al van de dam, en zie je (lichte) verkleuring van je parket optreden? Geen nood, je vloer is nog niet verloren. Met een tijdige parket restauratie kan je het houten parket weer zijn oude uitstraling teruggeven. Renoveren kan door het parket te schuren en opnieuw af te werken met lak, olie of vernis. 

Voor het schuren van een houten parketvloer, raden we aan om een professionele partner in te zetten. Een parketvloer is van zichzelf al vrij gevoelig, en een foute methode of product kan ervoor zorgen dat je meer kwaad dan goed doet.

Schakel de hulp in van een expert

Red Mijn Parket is een professionele firma, gespecialiseerd in parket renovaties, reiniging en onderhoud. Hiermee heb je dus de ideale partner voor het herstellen van jouw verkleurde parketvloer.

Om jouw houten vloer te schuren, gaan wij steeds met de grootste zorg te werk volgens een vast stramien. Onze ervaren vakmannen zijn gespecialiseerd in hun job, en leveren daarom de beste resultaten op een efficiënte manier. 

Wil je weten hoeveel een parketrenovatie en opschuurbeurt van je houten vloer zal kosten? Neem contact op met Red Mijn Parket. We bekijken grondig de situatie en toestand van de vloer, en maken op basis daarvan een persoonlijke offerte op. 

Voor al je vragen kan je telefonisch bij ons terecht op het nummer +329 396 32 51. Ook via mail beantwoorden wij zo snel mogelijk al je vragen: parket@elfas.be.

Waarom verkleurt parket door de zon?

Houten parketvloeren zijn van zichzelf al vrij gevoelig aan externe factoren. Wanneer je bijvoorbeeld een hard of hoekig voorwerp laat vallen, bestaat de kans dat er een beschadiging aan de vloer te zien is. Maar ook bij stevig zonlicht kan het materiaal zijn gevoelige kant laten zien. Er zijn een aantal redenen waarom de houten vloer verkleurd bij uv-stralen: 

  • De uv-straling van de zon is krachtig. Het kan chemische veranderingen veroorzaken in de moleculen van het hout, wat uiteindelijk leidt tot een vervaging of verandering van de natuurlijke houtkleur. 
  • Bij een langdurige blootstelling aan zonlicht kan ook oxidatie van de houtvezels optreden. Dit is een proces waarbij de kleur meestal donkerder wordt. 
  • Ook de afwerkingslagen van je parketvloer zijn gevoelig aan zonlicht. Deze kunnen bij langdurige blootstelling gaan verkleuren, wat ook de kleur van je parketvloer zelf aantast. 
  • Sommige houtsoorten zijn gelukkig beter bestand tegen de uv-stralen. Daarom zijn er natuurlijk ook soorten die slechter tegen de uv-straling kunnen.