Oh no! Je doet er alles aan om je parketvloer zo mooi en authentiek mogelijk te houden, maar nu merk je toch een kras of putje op? Eén ding kunnen we je met zekerheid vertellen: het ligt niet aan jou. Een houten parketvloer is namelijk enorm gevoelig aan zware of scherpe voorwerpen. Zelfs zand of steentjes onder je schoenen zijn al genoeg om krasjes in de vloer te veroorzaken. Een (kleine) beschadiging is dus niet ondenkbaar. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je parket te herstellen.

Kleinere krasjes verwijderen met grondige reiniging

Vertoont je parket kleine krasjes of strepen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het verschuiven van meubels of het laten vallen van lichte voorwerpen leiden al snel tot een krasje of putje in de houten vloer. 

Deze kleine beschadigingen zijn gelukkig gemakkelijk te behandelen. Vaak worden ze zelfs al onzichtbaar na een grondige reinigingsbeurt. Begin daarom met het schoonmaken van de kras. Verwijder het zand, vuil of stof uit het putje of krasje. Gebruik hiervoor eventueel een geschikt reinigingsmiddel dat je ook gebruikt om de vloer periodiek te kuisen. Is de kras verdwenen? Top, dan volstond deze kleine schoonmaakbeurt. Zijn er nog tekenen te zien van de beschadiging? Dan kan je de beschadiging lichtjes schuren met een fijn schuurpapier. Vervolgens maak je kras opnieuw schoon en breng je een nieuwe laag polish aan op de vloer (dezelfde als de oorspronkelijke). Zo is de plek van de kras weer optimaal beschermd.

Grotere krassen met parketrenovatie

Bij grote en ietwat diepere krassen volstaat een simpele schoonmaakbeurt helaas niet. Om deze krassen te verwijderen, is schuren de ideale methode. Dat verwijdert alle oneffenheden uit het parket en brengt de vloer weer in zijn oorspronkelijke staat. 

Net als bij oppervlakkige, kleine krasjes begin je ook bij diepe krassen best met het schoonmaken van de plek. Gebruik ook hier het geschikte reinigingsmiddel. Vervolgens moet de vloer opnieuw geschuurd worden. Hierbij wordt de toplaag van de vloer verwijderd waardoor het natuurlijke hout bloot komt te liggen. Wanneer de vloer volledig geschuurd is, kuis je hem nog eens met een licht vochtige doek. Al het vuil en stof moet verdwenen zijn. Daarna kan een nieuwe laklaag worden aangebracht zodat de parketvloer opnieuw optimaal beschermd is.

Is er een verschil tussen reiniging van geolied en gevernist parket?

Op die vraag kunnen we zeker ‘ja’ antwoorden. Afhankelijk van de afwerking van je parket zit er een verschil in het reinigen of repareren van je parket.

Zo zijn krasjes op een gewaxt (geolied) parket gemakkelijker plaatselijk bij te werken. Vaak volstaat licht schuren met parketzeep. Zo niet, dan kan je wat dieper gaan schuren en plaatselijk behandelen met olie. Gebruik hiervoor zeker dezelfde olie als diegene die oorspronkelijk werd gebruikt. Treedt hierdoor een kleurverschil op? Dat zal na verloop van tijd vanzelf vervagen.

Bij een gevernist parket ligt dat onderhoud en een reparatie van krasjes iets lastiger. De krassen zijn meestal wel plaatselijk bij te werken, al zal deze reparatie waarschijnlijk niet onzichtbaar zijn ten opzichte van de volledige oppervlakte. Zijn de krassen subtiel, dan kan je per plank schuren zodat de overgang van de oudere naar nieuwe vernis in een naad tussen twee latten hout gebeurt. Bij een iets diepere kras schuur je best plaatselijk en vernis je vervolgens een laag. Bij een volledige beschadiging van de parketvloer ga je best voor een volledige schuurbeurt, om vervolgens alles opnieuw te vernissen.

Red Mijn Parket voor jouw parketrenovatie

Een parketrenovatie is niet niets. Het hout is van zichzelf heel gevoelig, en het vraagt dan ook om een correcte behandeling met de juiste producten. Heb jij krasjes gevonden in je houten parketvloer en durf je ze zelf niet onder handen nemen? Begrijpelijk. Daarom springt Red Mijn Parket graag bij.

Onze experts gaan namelijk zeer zorgvuldig te werk om je de beste resultaten te garanderen. Wij maken voor het schuren van de vloeren steeds gebruik van woodboy, een boenmachine voorzien van schuurschijven. Kleine krassen, vegen en strepen worden gemakkelijk weggeveegd, en ook de aanwezige vernislaag verdwijnt hiermee.

Zijn er grotere krassen aanwezig in de vloer, dan schuren we deze weg met een kleinere handschuurmachine. Hiermee kunnen we zorgvuldig werken en brengen we geen onnodige beschadigingen aan.

Tot slot wordt een nieuwe afwerkingslaag aangebracht. Afhankelijk van jouw voorkeuren is dat met boenwas, vernis of olie.

Contacteer Red Mijn Parket


Is jouw parketvloer aan een grondig onderhoud of een renovatie toe? Neem dan contact op met de experts van Red Mijn Parket. 

Benieuwd wat een opknapbeurt van jouw houten vloeren zullen kosten? Dat hangt sterk af van verschillende factoren. Vraag vrijblijvend een offerte aan, en wij bekijken de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. 

Heb je andere vragen of opmerkingen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer +329 396 32 51. Ook via mail beantwoorden we graag jouw vragen: parket@elfas.be.