Een houten vloer in uw woning is nooit verkeerd. Parket geeft namelijk een natuurlijke look en feel aan de ruimte en creëert heel wat gezelligheid.

Daarnaast is een parketvloer een van de meest duurzame keuzes als het op vloeren aankomt. De dikte van het hout maakt namelijk dat het lang meegaat, mits de juiste bescherming en het gepaste onderhoud natuurlijk.

Er zijn heel wat mogelijkheden om uw parketvloer stralend te houden. Vernissen is er daar eentje van.

De voordelen van een parketvloer vernissen

Welke onderhoudsmethode u ook kiest, ze hebben allemaal hun voordelen. De grootste troef van vernissen is dat het een soort van afsluitende laag vormt op de houten planken. Op die manier voorkomt het dat vloeistoffen in het hout trekken. Vernis zorgt er dus voor dat uw parketvloer vlekbestendig wordt, wat vooral handig is in bijvoorbeeld de keuken, of wanneer er kleinere kinderen in huis rondlopen. 

Daarnaast maakt vernis uw parketvloeren nog duurzamer. Gevernist hout kan intensief gebruikt worden, wat een meerwaarde is in ruimtes die druk bewoond worden, zoals de woonkamer. 

Bovendien is vernis zeer gemakkelijk in gebruik en kan u het eenvoudig op de vloer aanbrengen.

Wat is het verschil tussen vernissen en oliën?

Het grootste verschil tussen het vernissen en oliën van uw parketvloer, is de kleurwijziging. Wanneer u ervoor kiest om de houten vloeren te oliën, zal de vloer een klein beetje donkerder gaan kleuren. Bij vernissen zal het hout zijn originele kleur behouden. 

Beide methoden hebben hun voordelen, en afhankelijk van uw woning en voorkeuren kiest u best voor het ene of het andere. Over het algemeen kunnen we stellen dat vernis iets beter beschermt en geen kleurverandering veroorzaakt, terwijl olie een meer authentieke look creëert. 

Wilt u graag persoonlijk advies en meer informatie over vernissen en oliën? Ga dan ten rade bij een expert zoals Red Mijn Parket.

Hoe begint u aan het vernissen van een parketvloer?

Het onderhoud van een parketvloer vraagt meer voorbereiding en tijd dan u in eerste instantie zou denken. Het is daarom aangeraden om hiervoor een gespecialiseerde firma voor in te schakelen. Vernist u de vloer toch liever zelf, dan geven we u een handig stappenplan mee.

Voordat u aan het vernissen kan beginnen, is het belangrijk om de vloer vooraf stofvrij te maken. Vervolgens schuurt u de vloer glad met een schuurmachine of wat schuurpapier. Werd de vloer eerder al vernist? Dan is het belangrijk om de vloer eerst te reinigen voordat u begint met schuren. Het spreekt voor zich dat u nu het schuurstof nog even weg stofzuigt.

Wanneer u dat gedaan hebt, kan het eigenlijke vernissen echt beginnen. Schud hiervoor de verharder en de hars apart goed op. Giet de verharder bij de hars, en blijf terwijl goed roeren. Laat het mengsel een kwartiertje rusten voordat u begint te vernissen. 
Vernis moet minstens zes uur drogen voordat u er weer over mag wandelen. Het is aangeraden om na deze uren een tweede laag aan te brengen voor een optimaal resultaat. Wordt de vloer intensief gebruikt? Ga dan ook voor een derde laag.

Doe een beroep op een professionele firma

Zoals u hierboven kon lezen, is het niet zo evident om uw houten vloeren op de juiste manier te onderhouden en reinigen. 
Wilt u er toch zeker van zijn dat het vernissen van uw parketvloer deskundig gebeurt? Dan schakelt u best de hulp in van een professionele partij. Red Mijn Parket is al jaren gespecialiseerd in het renoveren, herstellen en onderhouden van parketvloeren.

Contacteer Red Mijn Parket

Bent u benieuwd wat Red Mijn Parket voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een van hun vakmannen. Dankzij hun jarenlange ervaring weten ze exact welke behandeling uw houten vloer nodig heeft. De ervaren experts helpen u met plezier verder bij al uw vragen. Bovendien kan u vrijblijvend online een offerte aanvragen.