Een parketvloer is een stijlvolle én duurzame keuze. Houten vloeren kunnen namelijk heel lang meegaan en blijven bovendien lang hun mooie uitstraling behouden. Daarnaast creëren ze een warme en gezellige sfeer in huis. Op voorwaarde dat je de vloer op de juiste manier onderhoudt. Parket is namelijk een materiaal dat om een bijzondere behandeling vraagt. Een verkeerde reiniging of onderhoud kan nefast zijn voor je vloer. We sommen hieronder graag een aantal veelgemaakte fouten op, zodat je die alvast kan vermijden wanneer je jouw parketvloer wil reinigen.

Te nat dweilen

Over het algemeen kunnen we stellen dat een kuisbeurt met een droge microvezeldoek of stofzuiger volstaat bij houten parketvloeren. Toch is het ook zinvol om af en toe te dweilen, om het iets hardnekkiger vuil gemakkelijker te verwijderen. Een grote fout die velen hier maken, is om de dweil té nat te maken, waardoor het hout zijn kwaliteit verliest.

Hoe los ik dit op? Wanneer je jouw parketvloer gaat dweilen, is het belangrijk om de dweil niet te nat te maken. Licht vochtig is al voldoende om de vloer proper te krijgen. Gebruik ook steeds het juiste onderhoudsproduct, bij voorkeur een natuurlijk schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Ga vervolgens nog eens met een droge doek over de vloer. 

Eender welke stofzuiger gebruiken

Een parketvloer kuis je het best met een droge doek of stofzuiger. Dat klinkt gemakkelijk, maar je moet wel een belangrijk aspect in het achterhoofd houden: niet elke stofzuigerborstel is geschikt voor houten vloeren. Een verkeerd opzetstuk zorgt gemakkelijk voor krassen op de kwetsbare houten vloer.

Hoe los ik dit op? Gebruik altijd een parketborstel op je stofzuiger. Deze opzetborstel heeft zachtere haren om te voorkomen dat je krassen achterlaat op de vloer. Sommige stofzuigers hebben een combinatieborstel, waarbij je de zachte kant kan aanzetten wanneer je houten vloeren gaat kuisen.

Vlekken laten intrekken

Als je morst, kuis je de vlek op. Dat klinkt logisch, maar vooral bij parketvloeren is dat extra belangrijk. Hout is namelijk zeer gevoelig aan vocht en nattigheid en houdt het daardoor snel vast.

Hoe los ik dit op? Heb je de vlek meteen gezien? Dan is de kans groot dat een droge of licht vochtige microvezeldoek al voldoende is om de vlek te verwijderen. Lukt het niet? Dan bestaan er speciale ontvlekkers voor parket. Ga zeker niet aan de slag met allerhande schoonmaakmiddelen, want die kunnen het parket nog meer beschadigen.

Geen aandacht voor olie

Om je houten vloer lang als nieuw te houden, is het gebruik van olie aangeraden. Een geoliede parketvloer zal namelijk niet snel uitdrogen, waardoor hij blijft stralen. Laat je de olie achterwege, dan zal de vloer er sneller dof gaan uitzien.

Hoe los ik dit op? Heel simpel, door je parketvloer af te werken met olie. Neem uiteraard olie die speciaal ontwikkeld is voor houten vloeren, en breng een dun laagje aan op de houten vloer. Dit is een tijdrovende klus, en kan je best laten uitvoeren door een gespecialiseerde vakman.

Het klimaat in je woning

Een laatste belangrijk aandachtspunt heeft niets te maken met het onderhoud van je parket, maar wel met de levensduur ervan: de luchtvochtigheid in je woning. Hout is een materiaal dat erg onderhevig is aan temperatuur- en luchtvochtigheidschommelingen. Een te hoge luchtvochtigheid doet het parket uitzetten, een te lage zorgt er dan weer voor dat het hout gaat krimpen.

Hoe los ik dit op? Een luchtvochtigheid van rond de 50% is ideaal voor een houten vloer. Een luchtbevochtiger is hiervoor een handig hulpmiddel. Het houdt het niveau van de luchtvochtigheid namelijk goed op peil.

Professioneel onderhoud door Red Mijn Parket

Wil je jouw parket met de grootste zorg onderhouden? Dan kan Red Mijn Parket je hier perfect bij helpen. Onze ervaren en gespecialiseerde vakmannen gaan steeds zorgvuldig te werk om jouw parketvloer een nieuw leven te geven. Vraag vrijblijvend een offerte aan via onze website, of contacteer ons op +329 396 32 51 of via parket@huis-raad.be.